Sunday, April 24, 2011

kari ikan penang maliiii....



ehem2..nmpk sedap kan3? nk tau cane nk bwat??

(actually mmg dh biasa org buat tp saje nk letak jgk kt blog ni,buang tebiat) ^_*


bahan-bahan:

1. ikan tentunya~ (depends nk guna ikan ape pun. plg snang, bukak freezer n rembat je mane yg ade. jgn guna ikan paus plak ye)

2. rempah kari (ingin promote di cni bhwa rempah kari HANG TUAH sgtlah bertuah dan sodaaapp,skali cuba trus addicted)

3. santan( yg pure lg bagus,santan sgera xbest lgsg)

4. cili boh

5. adik badek bawang (merah n putih)

6. daun kari + halba

7. bendi n tomato (utk sodaap kan lg kari tuu)


cara-cara: (ala2 mamak dh ni)

1. tumis bawang hingga kekuningan. kasi bau cikitla macha.

2. tumis cili boh hingga btol2 masak. kasi dya pecah minyak dlu.

3. masukkan rempah kari HANG TUAH bukan hang jebat! tumis lagi kasi lama sikit. bia rempah dan sgala yg ada kt dalam tu masak dgn sempurna. bru ad umphh!

4. tyme tu, boh jgk daun kari dan halba. kompem menusuk hidung tang ni.

5. agak2 dah masak elok, kasi taruk itu santan dan bia dia menggelegak n pecah minyak bukan pecah lemak.hi2

6. masukkan ikan + bendi + tomato.

7. bile ikan dh masak elok, trus letak dalam pinggan okeh.

8. ape tunggu lagi?? makan la. sila2

9. selamat mencuba resipi hang lipo ni ^_*


p/s: sape kate memasak tu susah?? tengah2 online pn blh masak tau. tp hangitla nnt. hee


*mendapat respon yg mnarik dari ayahanda. katanya lagi sedap dri 1st tyme bwat dlu. xingt dh ble 1st bwat. humm.. suatu ketika dlu. mgkn years ago~

No comments:

Post a Comment